Aandacht en concentratie


Kinderen die moeite hebben om hun aandacht vast te houden en zich te concentreren, hebben dikwijls problemen met het leren op school en het aanleren van taken. Ze zijn te snel afgeleid om overzicht te krijgen. Ze zijn chaotisch in hun handelen. Ergotherapie helpt kinderen om de aandacht en concentratie te verbeteren.

Organisatie en planning
Kinderen die geen overzicht kunnen krijgen van een situatie, hebben moeite met organisatie en planning. Ze hebben grote moeite met complexe taken:taken waarin meerdere handelingen in een bepaalde volgorde uitgevoerd moeten worden. Bij ergotherapie leren we kinderen om overzicht te krijgen, zodat kinderen weten wat ze willen bereiken en welke dingen ze daarvoor moeten doen in een goede volgorde. Dat kan gaan over schooltaken, zoals begrijpend lezen en rekenen, maar ook over praktische dingen, zoals tafel dekken, aankleden, sportspullen pakken.


Vertrouwen
Vertrouwen speelt een grote rol bij het leren. Een kind wil het graag goed doen en zal moeilijke situaties uit de weg gaan, om niet nog een keer te falen. Om kinderen te stimuleren is het geven van vertrouwen van doorslaggevend belang. Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen. En dan durft een kind het nog een keer te proberen. Net zo lang, tot het wel lukt. 


Positief
We doen dit door middel van een gestructureerde manier van vrij spel, waarbij het kind actief betrokken wordt. Daarbij wordt het probleemoplossend ordenen door het kind gestimuleerd, waardoor het positieve ervaringen opdoet. In plaats van 'dat lukt toch niet' kan het kind naar huis met 'kijk eens, ik kan het ook leren!'


Bezig zijn in het nu
Kinderen die snel afgeleid zijn, willen we leren om volledig en aandachtig bezig zijn met wat ze doen op dit moment. Dat doen we door ze bewust te maken van de ademhaling en lichaamshouding. Concentratie is dan het directe gevolg.  

 

Adviezen voor thuis en op school
Tijdens de ergotherapie krijgen alle betrokkenen veel concrete adviezen. Over hoe aandacht op school en thuis verbeterd kan worden. We laten zien welke manieren het kind heeft geleerd zodat het wel kan concentreren en leren, of hoe gewenst gedrag kan ontstaan. Dat kan thuis en desgewenst ook op school.


Heeft uw kind moeite om zich te concentreren? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij Mirjam Hofstede van Hona Ergotherapie

 


 

<< Terug

Herkenbaar?

Herkent u één of meerdere symptomen en maakt u zich zorgen over de ontwikkeling van uw kind? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met Hona ergotherapie om de situatie door te spreken.

Hona ergotherapie

 

biesdelselaan 17b

6881 CA Velp

T: 06 130 42 067

info@hona-ergotherapie.nl